menu - - -

Gemeente

Onze gemeente ligt in het zuidelijke midden van Zeeuws Vlaanderen. Dit gebied wordt gekenmerkt door verschillende factoren.

Een van de meest opvallende is het kanaal van Terneuzen naar Gent waar dagelijks schepen tot 50.000 ton passeren. Langs het kanaal is industrie gesitueerd. Zuidelijk heeft de grens zijn invloed. Grensoverschreidende invloeden met het achterland Belgie zijn veelvuldig aanwezig. De stad Gent ligt op 20 km afstand, Antwerpen en Brugge op zo’n 50 km en Brussel op 80 km.

De streek heeft van oudsher een agrarisch karakter met akkerbouw als voornaamste activiteit. Het land , is zoals gebruikelijk in grote delen van Nederland, veroverd op de zee.

Phillipine was tot midden vorige eeuw een vissersplaats. De vele mosselrestaurants die men daar vandaag de dag nog vindt, zijn een levend bewijs van het verleden. Het is vandaag een woongemeente voor vele mensen die in de kanaalzone hun werk vinden.

Sas van Gent, sas betekent sluis, was en is nog steeds de toegangspoort tot Gent voor het scheepsverkeer. Men vond er in het verleden veel douane personeel en anderen die met grensoverschreidend verkeer te maken hadden. De industie heeft hier de laatste anderhalve eeuw een grote rol gespeeld. Men vindt hier naast mooie karakteristieke gebouwen aan het water, veel historie en vlaamse invloeden.

Sluiskil is de jongste van de drie kernen en ontstaan door werkzaamheden aan het kanaal en de industrie maar ook door agrarische activiteiten.

De streek en zijn bevolking wordt gekenmerkt door het gemoedelijke van het vlaamse gekoppelt aan de zeeuwse aard. Neem daarbij de relatief dunne bevolkingsdichtheid en u kunt zich voorstellen dat dit een stukje van Nederland is waar het goed wonen is.

Dit weerspreekt zich ook in onze protestantse gemeente. Alhoewel de landelijke trends van secularisering ook bij ons voelbaar zijn, is het een enthousiaste, levende gemeente, waar iedereen hartelijk welkom is en zich thuis mag voelen.